Salt'n'Pepper
Abessinialaiset

en

Ruokinta

Vääränlainen ravinto vaikuttaa kissan hyvinvointiin ja elinikään. Vääränlaisesta ruokinnasta johtuvat sairaudet kuten ylipaino ja virtsatieongelmat ovat hyvin yleisiä kissoilla.

Kissa on lihansyöjä ja sen ruokavalion tulee koostua eläinproteiinista eli lihasta. Luonnossa kissa ei suinkaan syö kalaa vaan pieneläimiä joista se saa kaiken tarvitsemansa. Sisäkissan ruokavalion tulisi olla siis tasapainossa proteiinien, rasvojen, hiilihydraattien, kivennäisaineiden ja vitamiinien osalta.

Barffaus eli raakaruokinta on nostanut suosiotaan mutta ei ole aivan yksiselitteinen tie onneen. Raakaruokinnan aloittaminen vaatii paneutumista asiaan. Nykyään myydään laadukkaita lisäravinteita kissoille esimerkiksi apteekeissa ja eläintarvikeliikkeissä. On otettava huomioon myös kissan vaihtelevat tarpeet eri elämänvaiheissa joten barffaus vaatii tarkkaa tutustumista kissan luontaiseen ruokavalioon. Huolimattomalla barffauksella saa helposti ja nopeasti ikävää jälkeä aikaiseksi esimerkiksi nopeasti kasvavan pennun kanssa.

Teolliset ruuat ovat myös kehittyneet ja niistä löytyy paljon valikoimaa. Näissä on omat sudenkuoppansa, usein mm. ruokintamäärät ovat paketeissa hyvin yläkanttiin merkittyjä jolloin omistaja ruokkii kissaansa liikaa ja ylipainoa kertyy huomaamatta. Laadukkaat teolliset ruokavalmisteet ovat kuitenkin vitamiineiltaan ja ravinteiltaan tasapainotettuja ja toimivatkin erinomaisesti kissan tukiravintona ja vaikka matkoilla joihin ei voi lihaa ottaa mukaan.

Ostamalla lihan ruokakaupasta tiedät mitä kissallesi syötät. Kilohinnaltaan raakaruokinta tulee jopa halvemmaksi kuin teollisen ruuan syöttäminen. Ihmisille tarkoitetut lihat ovat hyvin tarkasti säädeltyjen lakien vuoksi puhtaita ja tarkistettuja toisin kuin eläimille tarkoitetut purkkiruuat jotka lasketaan rehuksi. Etenkin edullisimmat näistä sisältävät hyvin sekalaisia osia eläimen ruhosta jauhettuna.

Teolliset ruuat kannattaa hankkia eläinkaupasta marketin sijaan. Eläinkauppojenkin tarjonnassa on vaihtelua laadussa. Sisällysluetteloita lukemalla oppii aika nopeasti erottamaan mistä kannattaa maksaa.

Kissat syövät usein mutta pieniä määriä kerrallaan. Paastoaminen on kissalle vaarallista. Vettä tulee olla aina tarjolla. Kasvavan kissan saa antaa yleensä syödä melko vapaasti mutta leikatun kissan kanssa on tärkeää pysyä annoskoossa ja ateriamäärissä tiukasti. Abessinialaiset ovat tunnettuja ruokahalustaan jonka vuoksi ruokintamäärät korostuvat entisestään.

Ohjeita uuden kissan ruokintaan saat kasvattajalta ja pentupakkauksen mukana.

Kissan raakaruokinnasta voi lukea lisää seuraavilta sivuilta:
Maarun raakaruokintajuttu
Mush: Ohjeita ja vinkkejä raakaruokintaan

Menu

Hiiri 100g:

Kosteus ................. 70%
Proteiini ............... 19%
Rasva ................... 6,3%
Hiilihydraatit .......... 1,7%
Kalsium (Ca) ............ 663mg
Fosfori (P) ............. 498mg
Ca:n ja P:n suhde ....... 1,33:1,0
Magnesium ............... 35mg
Kalium .................. 132mg
Natrium ................. 118mg
Tauriini ................ 178mg
A-vitamiini ............. 1180 IU
E-vitamiini ............. 2,8mg

Lähde: Tcfeline.com