Salt'n'Pepper
Abessinialaiset

en

Terveydeksi!

Kasvatustyössäni pyrin edistämään rodun terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Kasvatukseen käytetään vain terveitä yksilöitä joilla ei ole todettu periytyviä tai kroonisia sairauksia. Kissoilla tavataan sairauksia laidasta laitaan kuten ihmisilläkin. Sairastumiseen vaikuttavat useat geenit mutta myös ympäristötekijät. Kaikkea ei aina voida estää vaikka tahtotila siihen olisikin.

Pennut rokotetaan ja madotetaan ennen uuteen kotiin lähtemistä. Talouden muiden kissojen terveydestä huolehditaan myös pitämällä rokotukset voimassa ja käymällä säännöllisesti terveystarkastuksissa eläinlääkärillä.

Abessinialaisilla tunnetaan kaksi periytyvää sairautta; PRA ja PK-anemia. Molemmat sairaudet ovat testattavissa DNA-testein ja ne periytyvät väistyvästi. Testaamalla kasvatukseen käytettävät kissat voidaan estää sairaiden yksilöiden syntyminen. Kasvatukseen käyttämäni kissat ovat testattu näiden sairauksien osalta.

Myös osaa seuraavista yleisesti kissoilla esiintyvistä sairauksista on tavattu abessinialaisilla:

 • Patellaluksaatio
  Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno on perinnöllinen sairaus jota esiintyy melko yleisesti pienikokoisilla koiraroduilla mutta myös joillakin kissaroduilla kuten abessinialaisella ja devon rexeillä. Abessinialaisilla tätä on tavattu nykyään erittäin harvoin. Kuvautan kasvatuskissojen polvet aina ennen ensimmäistä astutusta.
 • Hengitystieinfektiot
  Ylempien hengitysteiden infektiot ovat erittäin yleisiä kissoilla siitäkin huolimatta, että kissat rokotetaan juuri näitä viruksia vastaan. Infektioita aiheuttaa virukset ja bakteerit. Yleisimpiä taudinaiheuttajia ovat Herpesvirus, Calici ja Klamydia. Nämä ovat erittäin helposti tarttuvia. Kissa jää viruksen kantajaksi mutta akuutit oireet ovat yleensä helposti hoidettavissa.
 • Hammas- ja suusairaudet
  Hammassyöpymät, paradontiitti ja krooninen gingivostomatiitti ovat kaikki melko tai hyvin yleisiä kissoilla, myös abessinialaisilla. Suun ongelmia voidaan jossain määrin ehkäistä opettamalla kissa hampaiden harjaukseen jo aivan pennusta.
 • FIP
  Feline Infectious Peritonitis eli kissan tarttuva vatsakalvontulehdus on kissan kuolemaan johtava sairaus.
 • FELV
  Kissan leukemiavirus aiheuttaa useita erilaisia sairauksia ja oireita. Virusta parantavaa hoitoa ei ole mutta yleiskuntoa ylläpitävällä hoidolla voi FELV-positiivinen kissa elää vielä vuosiakin. Sairastunut kissa täytyy eristää muista kissoista taudin tarttumisen estämiseksi.
 • Kissarutto
  Kissarutto eli FPV on viruksen aiheuttama erittäin tarttuva tauti joka johtaa usein kissan kuolemaan. Yleisimmin Suomessa käytettävät rokotteet sisältävät vasta-aineita myös kissaruttoa vastaan ja ne ovat hyvin tehokkaita. Useimmat rokotuksen saaneet kissat ovat täysin suojassa sairaudelta kunhan rokotukset muistetaan pitää voimassa.
 • Astma
  Astma on krooninen keuhkoputkien tulehdus. Astman oireet ovat hoidettavissa vaikka sairaus onkin parantumaton. Kissojen hoito vastaa ihmisen hoitoa; hoitokeinoina käytetään kortisonia ja/avaavaa lääkitystä. Astma ei ole suoraan perinnöllinen mutta alttius sairastua siihen on perinnöllistä. Ympäristötekijät kuten allergeenit voivat laukaista sairauden. Astmaa on tavattu myös abessinialaisilla.
 • Allergiat
  Myös kissa voi olla allerginen. Kissoilla tavataan sekä ympäristön että ruoka-aineiden aiheuttamia allergioita. Allergioiden seuraamuksena voi tulla hyvin erilaisia oireita aina kutinasta ja raapimisesta ripulointiin ja silmä/korvatulehduksiin. Hoitona käytetään ns. eliminaatiota eli pyritään sulkemaan allergian aiheuttaja kissan elämästä pois. Alttius allergiaan sairastumiseen on perinnöllistä mutta ympäristötekijät vaikuttavat lopulta siihen, puhkeaako kissalle allergia vai ei. Allergiat puhkeavat yleensä vasta aikuisiällä.
 • Psykogeeninen alopesia
  Psykogeeninen alopesia on stressiperäistä nuolemista joka äityy karvojen nyppimiseksi ilman, että kissalla on mitään ihosairautta. Sairastumisen taustalla voi olla stressiä, ahdistumista, tylsistymistä ja turhautumista. Sairautta on tavattu abessinialaisilla keskimäärin enemmän kuin muilla kissaroduilla. Syitä tähän voi olla esimerkiksi juuri aktiivisen rodun herkkä tylsistyminen ja ahdistuminen sekä tekemisen puute.
 • Munuaisten vajaatoiminta
  Krooninen munuaisten vajaatoiminta todetaan yleensä ikääntyvällä kissalla. Sairaus on parantumaton mutta tukihoidoilla varhain diagnosoitua sairautta voidaan hidastaa ja kissan elinikää näin pidentää. Yli seitsemän vuotiaasta kissasta onkin hyvä ottaa veriarvot vuosittain terveystarkastuksen yhteydessä. . Tyypillisiä oireita on väsymys ja lisääntynyt juominen.
 • Virtsatietulehdus ja virtsatievaivat
  Etenkin leikattuja uroksia helposti vaivaavat virtsatieongelmat ovat eräänlainen elintasosairaus. Nämä useasti johtuvat kissan vääränlaisesta ruokinnasta ja/tai liian vähäisestä nesteen saannista. Virtsakiteet ovat kissalle hyvin kivuliaita ja sairastunut kissa oireileekin yleensä pissaamalla vääriin paikkoihin. Tulehdukset ja kiteet ovat onneksi usein hoidettavissa ruokavalion muutoksilla ja eläinlääkärin määräämillä lääkkeillä.