Salt'n'Pepper
Abessinialaiset

en

Abessinialainen

Abessinialainen eli aby on luonteeltaan yleensä hyvin leikkisä sekä hellyyden- ja huomionkipeä. Abyjä kuvataan usein aktiivisiksi ja ne todella tarvitsevat omistajan joka haluaa viettää kissan kanssa aikaa leikkien ja rapsutellen. Aktiivisuuden taso saattaa joskus jopa yllättää omistajan vaikka siihen olisi ollut valmistautunut ajatuksissaan. Suosittelen abya toisen aktiivisen kissan kaveriksi tai harkitsemaan jopa kahden abyn ottamista samalla kertaa jos kotona ei vielä ole toista kissaa.

Ulkonäoltään abessinialaiset ovat keskikokoisia, siroja ja elegantteja. Pitkät jalat, suurehkot korvat, turkin ticking kuvio ja lempeä silmät jotka ovat aina valppaat.

Abyt on myös hyvin persoja ruualle ja mikäli muita aktiviteettejä ei ole syömisestä saattaa tulla muun tekemisen korvike. Harvoin voi aby-taloudessa antaa ruoka-astioiden olla koko ajan esillä. Nuoren kasvavan kissan kanssa tämä voi vielä toimia mutta leikatun kissan linjojen säilyttämiseksi on parempi pitää kiinni ruoka-ajoista.

Aktiivinenkin kissa voi tylsistyä. Tekemistä on abyille kuitenkin helppo keksiä sillä ne ovat usein myös hyvin rohkeita ja sosiaalisia. Ulkoilu valjaissa on helppo opettaa pennulle ja kissaa kannattaa myös pienestä pitäen totuttaa autoiluun jolloin se on helppo ottaa perheen matkoille mukaan. Aby haluaa olla siellä missä sen ihmiset on! Ne myös rakastavat kiipeilyä joten vähintä mitä voit kissallesi hankkia on kunnon kiipeilypuu jossa riittää korkeutta vaikka kattoon asti.

Abessinialainen on yllättävän vähän tunnettu rotu Suomessa siitä huolimatta, että Suomeen ensimmäiset abyt ovat tulleet jo 60-luvulla. Rodun historiaa ei ole aivan varmuudella selvitetty vaan siitä liikkuu useita tarinoita. Tutkijat ovat myös geenitestein yrittäneet jäljittää rodun alkuperää. Historia on pitkä ja siitä on kirjoitettu paljon. Voit lukea historiasta lisää oheisista linkeistä! Suomessa abessinialaiskasvatus on hyvin pienimuotoista ja vuonna 2014 abessinialaisia rekisteröitiinkin vain 66 Suomen Kissaliittoon.

Abessinialainen wikipediassa
Abessinialaisen rotuesittely, Somakiss ry